måndag 27 februari 2012

Punktskrift


För att få in teknik i vårt moment har vi valt att använda oss utav punktskrift som är en teknik för att synskadade ska kunna läsa. Den läses med hjälp av känseln i fingrarna.

Enligt punktskriftsnämnden är det en självklarhet att alla människor ska få läsa och uttrycka sig i skrift. Genom skriftspråket har vi goda möjligheter att kommunicera med andra människor. Punktskriften gör detta möjligt även för synskadade personer.

Punktskriften skapades av en fransman som hette Louis Braille, född 1809. Han förlorade synen redan vid tre års ålder och han började senare på blindskolan i Paris. I denna skola fick han lära sig olika blindskriftssystem bland annat ett militärt chiffersystem. Detta var tolv upphöjda punkter i olika kombinationer som Louis Braille förenklade redan som sextonåring. Skillnaden mellan Brailles punktskriftssystem och tidigare blindskriftssystem är att Brailles system går att skriva med enkla redskap. Detta punktskriftssystem antogs av Unesco 1954 och används i hela världen.

Punktskriften är en skrift som känns av med fingertopparna. Inom en viss yta formas olika bokstäver, detta kallas punktskriftscell. Så här ser alfabetet ut i punktskrift.



I Sverige finns det cirka 1200 personer som använder punktskrift. Att lära sig läsa punktskrift i skolan tar ungefär lika lång tid som att lära sig läsa. Oftast är det pekfingrarna som blir läsfingrar men de andra fingrarna fungerar som hjälp och stöd vid t.ex. radbyte. Även människor som blir synskadade i vuxen ålder kan lära sig att läsa punktskrift. Läsning av punktskrift sker genom lätt beröring och med tiden får de bättre känsel i fingertopparna. I punktskriftssystemet ingår det 63 tecken i olika kombinationer.

  (http://www.punktskriftsnamnden.se/om_punktskrift/)



3 kommentarer:

  1. Bra att ni kollade upp detta. Jag vet att det finns eller kanske fanns speciella skrivmaskiner för blindskrift. Kanske ni kan hör med Synskadades riksförbund eller annan förening för synskadade om det finns någon ni kan få prova/titta på/låna.

    SvaraRadera
  2. Ett tips: Det har precis i veckan nu börjat en serie på Barnakaneln (svt) där det handlar om en Pojke som är blind och börjar första klass och ska lära sig punktskrift. Han skriver på en sådan skrivmaskin..De var mycke intressant!

    SvaraRadera
  3. Tack Veronica! Det verkar ju intressant minns du vad serien hette?

    SvaraRadera