lördag 31 mars 2012

Kalkälskande växter och lundväxter

Kalkälskande växter

Kalkälskande växter kan också kallas basofil. Kalkälskande växter är växter som lever i en kalkrik miljö. Markens kalk påverkar markens surhetsgrad, struktur, värme och näring. Blir det mycket kalk ökar markens pH-värde, vilket gör att växterna lättare kan ta upp näring ur marken. Kalkar man t.ex. gräsmattan blir gräset kraftigare och friskare. Insekterna brukar tycka om kalkälskande växter eftersom har god nektar.

Exempel på kalkälskande växter är alm, lönn, bok, ask, syren, krokus, tulpan och ros.


Lundväxter

En lund kan liknas vid ett förädlat skogsparti, man försöker efterlikna naturen men under ordnade former. Lunden är den del av trädgården som förändras mest under året. Ljus och fuktig under våren med massor av blommor för att sedan bli grön, skuggig och något torrare under sommaren när lundens träd skuggar och tar det mesta av regnet. Jorden i lunden är väldränerad, svagt sur (lågt pH) och mullrik. Det finns massor av trevliga perenner, ormbunkar, lök och knölväxter som trivs i denna miljö. Först ut att blomma är julrosor, sen kommer tolvgudablomma, nunneört, vårärt, treblad m.m i tät följd. Efter den rikliga vårblomningen går många av dessa växter i vila och upp kommer ormbunkar och hostor m.m. Under sommar och höst blommar vipprams, liljor, porslinsanemon och astilbe. Det går alltså anordna en trädgård för lundväxter men de är växter som lever fritt i naturen. Exempel på några lundväxter som jag själv känner igen och vet växter fritt i naturen är vitsippa, blåsippa, ormbunke, liljekonvalj och vårlökar.

1 kommentar:

  1. Du bör också ange några växter som växer vilt på kalkrik mark. De växter du valt är odlade växter från trädgårdar och dessa ser ni inte under exkursionerna.

    SvaraRadera