tisdag 31 januari 2012

Projekt - Fotosyntesen

Efter dagens föreläsning och lite prat i gruppen har vi nu bestämt oss.
Vi tänker arbeta med kretsloppet Fotosyntesen.


Vi skall få med de 4 begreppen som är grundläggande att kunna inom ämnet Naturkunskap & Teknik!

Energi

Materia

Liv

Teknik 

För att vi skall på ett enkelt sätt kunna förmedla Fotosyntesens kretslopp till barnen hade vi tänkt att gå tillväga på detta sätt: En Växt som placeras i en petflaska med ett lock/plast på (flaskan blir helt tillsluten). Sedan kommer projektet starta med att fråga barnen:

"Vad tror Ni händer med växten, om vi gör på detta sätt?"
Vi tror att Barnens reaktion när vi stoppar växten i petflaskan kommer bli "att växten i flaskan kommer att kvävas" . Luften måste ju ta slut?! 

Växten kommer vi följa ett par veckor framåt och barnen skall själva få reflektera över resultatet. Sedan kommer vi gå igenom varför växten överlever (Fotosyntesen).

Med en Petflaska och en växt kan man, förklara kolets och syrets “kretslopp” som blir i flaskan mer eller mindre ingående. 

Eftersom det sker ett ständigt syre- och koldioxidutbyte mellan växterna, och den omgivande luften, kommer dessa ämnen inte att ta slut! Det kommer ske en cirkulation i flaskan med vattnet. Därför "kvävs" inte växten! 

Så här tänker vi oss kring de 4 begreppen:
Energi - Solenergi
Materia - Jorden & Växten
Liv - Växten och mat
Teknik - Barnens får plantera vilket vi ser att vi får in tekniken då de får in olika tekniska hjälpmedel för att kunna fixa till glaset för att kunna plantera

Vi hoppas att vårt projekt blir spännande, roligt och lärorikt tillsammans med barnen.
Kom gärna med synpunkter om våra tankar och ideér kring projektet. Vi har mycket att lära oss men hoppas på att genomföra detta på bästa sätt vi kan och med ett resultat som vi kommer bli nöjda med.

Vi kommer att ha en utgångspunkt att barn skall lära sig att hantera sin omvärld för att bli goda samhällsmedborgare. För att nå dit skall förskolan arbeta efter läroplanen för förskolan.
"Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen".

Vi har valt detta mål ur läroplanen för att barnen skall utveckla och få en förståelse för enkla naturvetenskapliga begrepp, naturens samband och olika kretslopp. Detta kommer påvisas i våra planerade aktiviteter på respektive förskola.
Skrivet av: Veronica och Åsa

3 kommentarer:

  1. Detta verkar intressant tjejer! :) De ska bli roligt att följa detta och se hur de kommer gå! jag hoppas de kommer bilder på hur växten växer, lycka till! /Ellinor

    SvaraRadera