söndag 22 april 2012

Olika Trädsorter


Äkta kastanj är ett träd i familjen bokväxter som finns i Syd- och Centraleuropa och Balkan till Turkiet och Kaukasus samt i nordvästra Afrika. Äkta kastanj växer även i Östanglen, kring städerna Ipswich och Norwich i england, där de bildar mindre skogar. I dem sydligaste delarna av Sverige kan även arten leva, det kan förekomma att träden också kan få mogna frukter här i sverige. På Etna lär det finnas ett kastanjeträd med en omkrets på 26 meter! Två jätteträd är registrerade i Sverige - ett i Ystad med en omkrets på drygt 4,5 meter, och ett i Simrishamn (Arboretet) i Skåne, med en omkrets på nästan 2 meter.
I form och storlek är Kastanjeträdet likt arter i eksläktet och kantanjeträdet växer snabbt till full storlek. Blommorna växer i stora upprättstående klasar. Kastanjens frukt är en nöt och sitter gruppvis två eller tre i ett mycket tjockt och taggigt skal. Detta skal kallas svepeskål, av svepe, krans eller hölje av högblad under blomma, och skål. Nötter från äkta kastanj är ätliga och har på grund av detta under lång tid odlats av människan. Nöten kan rostas eller malas ner till kastanjemjöl, som kan användas i olika anrättningar.



Rönnen (Sorbus aucuparia) är ett litet och allmänt förekommande träd i Norden. Lövsprickningen sker tidigt i mitten av april. Trädet blommar i slutet av maj och frukterna mognar i augusti. Blommorna som är vita eller gulvita har en mycket stark, frän eller sur lukt som gärna drar flugor till sig. Bären är små och korallröda. Smaken är sur och bären används ofta till gelé. Rönnen har parbladiga blad vanligen sex till åtta bladblad och med ett uddblad. Småbladen är mörkgröna och är vasst sågtagande, höstfärgen är ofta intensivt röd.  Barken är slät och grå. Rönnen är ljuskrävande och föredrar mager, grusig och stenbunden mark och trivs därför vid vägar och på gårdstomter. Rönnbären är den förnämsta vinterfödan för många fåglar, som sidensvansen, trastarna och skogshönsen som hjälper till vid fröspridningen.

Inlagt av grupp 1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar