onsdag 22 februari 2012

Idag har jag lärt mig att..Fotosyntes är den process hos gröna växter vid vilken kolhydrater bildas av koldioxid och vatten med soljuset som energikälla. Under processen frigörs syret. Fotosyntesen sker alltså under solljusets medverkan och möjliggörs av bladens gröna färgämne,klorofyll. Andningen och vattenavdunstningen regleras genom ett stort antal klyvöppningar i den hudvävnad som täcker bladytan.

Jag har även läst mig till att vi människor behöver fotosyntesen för att kunna överleva eftersom växter är nödvändigt för vår näringskedja ska fungera. Utan växer hade det varit många djur som inte hade överlevt samt fotosyntesen spelar även roll i vattnets kretslopp. 


Nu sitter jag och funderar på hur man ska få föregående text i ett anpassat språk så barnen på förskolan kan skapa sig en förståelse för fotosyntesen. 


Ha en mysig kväll :)

2 kommentarer:

  1. Ett litet tips är, att du börjar med att förklara för dig själv, alltså sätter egna ord på den fakta text du skrivit här. När du gjort det så tror jag att du också inser att denna förklaring ligger mycket nära det, som du kan använda till barnen.

    SvaraRadera
  2. Det ska jag göra Anna-Stina! Sitter och skissar på det i mitt block. Hoppas jag hinner få till det tills handledningen. :)

    SvaraRadera