onsdag 9 maj 2012

exkursion 1

Igår den 8 maj 2012 så hade vi en exkursions dag. Vi fick titta på olika bergarter och lära oss mer om olika träd. Var väldigt intressant men dock svårt då alla träden inte hade haft sin lövsprickning än. Det gällde ju då att man visste hur stammen såg ut eller om det fanns andra tecken och titta på som gamla löv, ekollon. Vi kände då att visst var det intressant, iallefall det med träden för det är något som man kan arbeta med på ett bra sätt i förskolan. Men bergarterna är lite svårare att arbeta med då vi alla är från andra kommuner än skövde och inte har något berg som vi kan besöka eller relatera till tillsammans med barnen så det kändes inte lika intressant kände vi.

Närvarande: Alla

1 kommentar:

  1. Jag kan hålla med om att bergarterna ”USA KL3” som finns i våra typiska Västgötaberg inte finns överallt, men det går säkert att hitta tex. bearbetad kalksten i tex fönsterbrädor eller golvplattor, där barnen ofta fascineras av de fossila lämningarna. När det gäller ”U” så finns det gott om detta i tex Bohuslän. Urberget består av i huvudsak två bergarter; Gnejs och Granit. Jag skickar med en liten minnesregel: Gnejs är mer eller mindre randig till sin struktur, medan Graniten är mer eller mindre prickig.
    Ibland kommer barnen med ”fina nästan genomskinliga/mjölkiga” stenar och dessa består till största delen av kvarts. Det lite mer orange i vissa stenar är ofta mineralet fältspat. Även bergarter som gnejs och granit är uppbyggda av dess mineraler.

    SvaraRadera