söndag 4 mars 2012

Känseln

Materia: Vår materia är huden. Med hjälp av huden kan vi registrera olika känslor. På huden finns det känselkroppar och genom nervbanor skickas signaler till hjärnan vilket gör att vi kan uppfatta vad vi känner.
Liv: Huden är ett skydd för människan. Huden reglerar temperaturen i kroppen och utgör ett skyddande organ emot yttre skador av olika karaktär, t.ex. värme, köld och ljus. Den skyddar även ifrån bakterier, lagrar vätska och fetter samt fungerar den som ett stort sinnesorgan som vi känner med.
Energi: När man lägger ett vått föremål på huden får vi känslan av att det blir kallt. Det sker då en fasövergång från flytande till gas form. För att fasövergången ska ske behövs energi som tas från kroppen alltså värme, därför blir det kallt på huden. Denna fasövergång kallas aggregationstillstånd.
Teknik: Om människan saknar sinnet synen kan man med hjälp av tekniken använda sig av känseln för att kunna läsa. Punktskriften är en teknik som gör att blinda kan läsa och med hjälp av huden kan man då känna vad det står i texten.

Mer fakta om känsel och hud hittar ni i ett tidigare blogginlägg (från den 27/2-2012)

2 kommentarer:

  1. Här vore det nog bra med en hänvisning till ert tidigare inlägg där ni på ett mer omfattande och tydligt sätt redogör för huden(som materia) och den betydelse huden har för oss (=liv). Kommer man in i er blogg och hittar denna mer kortfattade beskrivning, så får man lite fel uppfattning om ert väl genomförda förarbete, då det inte framgår så tydligt att just detta inlägg finns.

    SvaraRadera
  2. Tack för det tipset, man tar det själv lite förgivet att andra förstår när vi sjävla är så inne i dessa tankar nu!

    SvaraRadera