söndag 22 april 2012

Olika Trädsorter


Lönn är ett ganska stort träd som kan bli 20-30 meter högt och 150 år gammalt. Lönnen växer främst på djup och mullrik basisk jord. Lönnens blad kännetecknas av handflikiga blad som är spetsiga och ljuvligt gröna och kala. Lönnen har en rundad och tät krona. På lönnen växer ”näsor”.Ek är ett kraftigt lövträd som kan bli ca 1000 år gammalt. Eken räknas som Skandinaviens största träd med en stam till 30 meters höjd och har en omkrets på ca tre meter. Jorden skall vara näringsrik och ha god tillgång till sol.

Den vanligaste Björken som växer i Sverige heter vårtbjörk och är ett av Sveriges vanligaste lövträd. Det finns även glasbjörk och dvärgbjörk i Sverige. Björkens bark är vit och kallas för näver. Bladen kan vara trekantigt spetsiga eller rundade och inte spetsiga.

Asken kan bli ett ståtligt träd på 30 meter i höjd och 8 meter i diameter. Den har yvig rundad krona. Stammen är rak och når nästan ända upp till toppen. Barkens färg skiftar från gröngrå på yngre träd till ljusgrå/mörkgrå på äldre träd. Bladen är lika som lönnen, parbladiga med omkring fem par, ca 8 cm långa blad, och ett gemensamt toppblad i spetsen. Kanterna är sågtandformade kanter.


Asp. Barken är slät och lite gulgrå och på stammen förekommer det ofta gul vägglav. Unga aspskott har hjärtformade finsågade blad men på gamla skott är bladskivan nästan helt rund med buktad kant.


Inlagt av Grupp 1

2 kommentarer:

  1. En mycket bra och tydlig genomgång av våra svenska träd. Ni kommer härigenom att få det lätt att identifiera träden under exkursionerna, men förhoppningsvis även för framtida behov!

    SvaraRadera
  2. Obs min kommentar gäller alla era individuella inlägg!

    SvaraRadera